Mer om metabolsk stress.
I forrige tips snakket jeg litt om smerten som oppstår når det hoper seg opp avfallsstoffer i musklene raskere enn de brytes ned / fraktes bort. Dette gir noe som kalles metabolsk stress, og kroppen reagerer av forskjellige grunner på dette med å iverksette muskelvekst.
Denne effekten er så sterk at man kan bygge muskelmasse selv med helt lette vekter, hvis man bare finner måter å fremkalle denne smerten på. For eksempel er det en metode som kalles blood flow restriction training (eller okklusjonstrening) hvor man trener med mansjetter eller surringer rundt armer og bein, som begrenser blodgjennomstrømmingen i musklene. Da samler avfallsstoffer seg raskt opp i muskelen, og denne metoden har vist seg å kunne resultere i effektiv oppbygging av muskelmasse selv når en bruker lette vekter.

15156807_1510176172331310_4589897795829523995_o
Effekten av metabolsk stress kan kanskje også være grunnen til at droppsett, forced reps og andre settforlengende teknikker er effektive, og kanskje til og med også forklaringen på at det å trene til failure er mer effektivt enn å ikke gjøre det (hvis en trener spesifikt for muskelvekst). For det er jo slik at jo nærmere en kommer failure, jo mer metabolsk stress.
Overdreven bruk av trening til failure og overdreven bruk av settforlengende teknikker kan imidlertid føre til overtrening, og okklusjonstrening egner seg uansett bare for armer og bein, så den viktigste måten å oppnå metabolsk stress på er den jeg nevnte i forrige innlegg:
Ved å sørge for å holde konstant spenn i muskelen under hele settet – ikke la den hvile seg i topp eller bunn av repetisjonene, holde vekten i konstant bevegelse, og gjerne fokusere på å skvise /stramme muskelen mest mulig underveis i settet.
Så som jeg skrev i forrige tips: lær deg å utholde smerten, ønsk den velkommen – og voks!