Fitnessklassene

Mens Physique:
Mens physique er en av de nyeste klassene i IFBB og ble presentert i 2012. Siden den gang har dette vokst fram til å bli en av, om ikke den mest populære herreklassen i IFBB og trekker store mengder til konkurransene, både som utøvere og som publikumere.

Utøverene blir delt opp i høydeklasser, hvoran det ikke er noen begrensninger på vekt.
Det er totalt 6 høyddeklasser: Opp til 170cm, 173cm, 176cm, 179cm, 182cm og over 182cm.

Mens Physique er perfekt for men som elsker å trene med vekter og spise bra, som ønsker å utvikle en atletisk og estetisk fysikk, men som ikke vil bli for stor.

Her skal utøver vise en vellutviklet V-form, på toppen av en shorts som går til under kneet.

Særlige viktig vil muskler som fremhever illusjonen av en smal midje være. Utviklet bryst, skuldre, lats og armer sammen med definerte magemuskler vil gi den ønskede “looken”.

Selv om beina er skjult under shortsen, ser dommerne på leggmuskelen, og at shortsen sitter som den skal, så beintrening vil være viktig her og!

Har man ikke en smal struktur og midje fra naturens side vil dette være en vanskelig klasse å trene seg inn i, og da vil nok den neste klassen, Classic Bodybuilding være et bedre alternativ.

Det som særlig skiller mens physique fra de andre herre-klassene er at det ikke skal være noen form for tydelig flexing på scenen. Atletene skal vise en avslappet og behagelig positur på scenen.

Like viktig som fysikken er utstrålingen og presentasjonen til utøverene, her skal man vise selvsikkerhet og vise fram sin personlighet.

 

Classic Bodybuilding:

Dette versionen av bodybuilding for de utøverene som ikke vil ta sin fysikk til det mest “ekstreme”, og ønsker en lettere og mer classic look. I Classic bodybuilding har hver utøver en maxvekt avhengig av høyden sin.

Utøverene blir delt inn 5 kategorier fordelt på høyde. Opp til 168cm, 171cm, 175cm, 180cm og over 180cm. I Norge har vi de seneste årene operert med 2 klasser, over og under 180cm. Dette er fordi man alltid ønsker at man skal stå flere enn 2 eller 3 utøvere i hver klasse.

Siden det er en begrensning på hvor mye muskler man kan ha i CBB vil dommerene se på hvor helhelig og estetisk fysikken er, at alle kroppsdeler står i proposjon til hverandre og at formen er god nok (Hardhet, fettprosent, definisjon og detaljer).

I classic bodybuilding blir atletene bedømt gjennom 3 runder. Forbedømming, Friprogram med musikk og finale.

Friprogrammet er en rutine bestående av 60 sekunder med posering til musikk valgt av atlet. Her skal man vise fram sin fysikk på best mulig måte, samt gå gjennom alle obligatoriske poseringene. Her vil kvalitet på poseringer samt artistisk framførelse berømmes.

Games Classic Bodybuilding:

Denne klassen kom i 2016 og er ment for de som er mindre enn de som stiller i classic bodybuilding.
Det er kun 2 klasser i Games, Up til 175cm og over 175cm.
Vi har enda igjen å se denne klassen på norsk jord, men den har vært ført i flere mesterskap de seneste årene.
Det er samme kriterier og regler som classic bodybuilding.

Bodybuilding:
Atletene som stiller i bodybuilding jobber for å utvikle alle kroppsdeler og muskler til maksimal størrelse, men i balanse og harmoni. Det skal ikke være noen “Svake punkter” eller underutviklede muskler. Vidre ska det tilstrebes en så lav fettprosent som mulig og samt alt underhudsvann skal være borte, dette er for å vise fram så mye muskelkvalitet som mulig (tetthet, separasjon og definisjon). Hvem som kan vise mest muskelkvalitet vil score høyere på konkurransen. Det andre som vurderes er fysikkens generelle kroppsbygning og symetri. Lengde på overkropp og underkropp skal samsvare, og midjen skal være smal, og skuldren bred.

Atletene blir vurdert i 2 runder i tillegg til en friposeringsrutine til musikk på 60 sekunder.
I bodybuilding. Her skal de gjennom 7 obligatoriske poseringer. I bodybuilding er det 7 kategorier for menn, og her er det kun vekt som bestemmer. 65Kg, 70kg, 75kg, 80kg, 90kg, 100kg og over 100kg.

Friprogrammet går på samme måte som i Classic bodybuilding.