Konkurranseoppkjøring og konkurransedagen

Kaliber har fortløpende opptak til å bli medlem i fitness-teamet, og 4-5 måneder før hver konkurranse-sesong har vi noe vi kaller et «uttak» til konkurranse. Som regel i starten av november for de som vil stille i vårsesongen, og i mai for de som vil stille i høstsesongen. På uttaket tar et par eksperter fra teamet en titt på deg og gjør en vurdering av om du har lav nok fettprosent til at du på en forsvarlig og trygg måte kan deffe deg ned til konkurranseform på den tiden som gjenstår frem til konkurransehelgene. Som regel har du allerede jobbet med en av COACHENE våre i forkant av uttaket, nettopp med tanke på å komme i riktig form i offseason, så da blir uttaket bare en formalitet for din del. Følg med på Facebook-siden vår eller Instagram for nærmere informasjon om datoer for neste uttak.

Etter uttaket starter du på konkurransediettI løpet av konkurransedietten har du tett kontakt med coachen din, og han/hun tar en såkalt «formsjekk» av deg hver uke. Hvis du bor i Trondheim foregår dette som regel på Kaliber, og hvis ikke foregår det via bilder/video/Skype. På formsjekken vurderer coachen om ting skjer i riktig tempo, og om du er i rute til å komme i form til konkurransedagen. Selv en dårlig coach kan få deg i form, men å komme i form til en bestemt dato – ikke for tidlig, ikke for sent – og peake formen til den datoen, det er en kunst. Våre coacher er eksperter på dette, slik at de kan justere i treningen eller kostholdet ditt hvis ting ikke skjer i riktig tempo.

Du kommer til å ha masse spørsmål underveis i prosessen, og da vil både coachen og resten av teamet hjelpe deg. Det er vanlig å bli usikker på seg selv underveis; sammenligne seg med andre, tenke at ting ikke skjer fort nok, at du ikke blir god nok, at du burde trene mer og spise mindre. Vi pleier å si at en av de viktigste jobbene til coachen er å holde hodet kaldt de dagene du selv ikke klarer det 🙂   Den lukkede Facebook-gruppen til fitness-teamet er en nyttig arena for å få gode tips og råd fra mer erfarne utøvere, og til å holde kontakten med de andre som skal stille samtidig med deg. Der kan du få tips om farge, sminke, bikini/poseringsbukse, og alt mulig annet du lurer på.

4 helger hver sesong (altså 8 helger i året) har vi teamsamling på Kaliber. Da bruker du lørdagen og søndagen på poseringstrening med våre erfarne poseringstrenere, lytter til kurs og nyttige innlegg fra coacher og andre ressurspersoner i teamet, blir bedre kjent med de andre i teamet, og ofte er det også litt sosialt på kvelden for de som har lyst.

Den siste uken før hver konkurranse er litt spesiell. Vi kaller det peak week. Da skal formen toppes gjennom riktig manipulasjon av trening, oppkarbing, drikke og matinntak for at du skal se ut på ditt aller BESTE på selve konkurransedagen. Det nytter ikke å komme på scenen med vannete eller oppblåst kropp, eller ha for lite trykk i musklene fordi man er dehydrert eller tom for glykogen, da får du ikke så god plassering som du fortjener. Det å peake riktig er viktig, men også vanskelig. Siden hver kropp er forskjellig og responderer litt forskjellig både på oppkarbing og andre variabler, pleier vi ofte å kjøre en «test run» noen helger før konkurransehelgen, hvis du har gjort en god jobb underveis i dietten og startet tidlig nok på diett til at vi har tid til det 💪

 

Konkurransehelgen! 💪 🙂

Når den store helgen kommer er coachen din med på konkurransen. På ettermiddagen drar du på innveiing og får ditt første møte med representatene fra IFBB Norway. Du blir veid eller får målt høyden (for å plassere deg i riktig vektklasse/høydeklasse), får godkjent poseringssko/bikini/trunks, og får deltagerbevis. Litt senere på kvelden tar coachen en siste titt på fysikken din og legger endelig plan for hva og når du skal spise og drikke på selve konkurransedagen. På konkurransedagen får du hjelp av noe vi kaller en delegat, som er en erfaren utøver fra teamet som stiller opp helt gratis på dugnadsbasis og hjelper andre utøvere på konkurransedagen. Din delegat har ansvar for deg og 2 andre utøvere, og hjelper deg å varme opp, følge med tiden slik at du kommer deg på scenen til rett tid, og generelt er til støtte og hjelp for deg. Coachen er også i nærheten for å sjekke alle last-minute detaljer og være til litt mental støtte for deg 🙂

På scenen blir du først kalt ut til noe som heter forbedømming. Da er dere 15 utøvere som blir vurdert mot hverandre. Dommerne gir dere poengsum, og backstage etterpå får du vite om du er en av de seks som går videre til finale. Så er det finale og pokalutdeling. Kanskje står du på pallen, kanskje ikke. Uansett har du gjennomført noe som bare få andre i landet har klart, og du er uansett en av landets beste i fitness akkurat denne dagen! Vi anbefaler veldig at du ikke er resultatfokusert på dine første konkurranser, og heller tenker mer langsiktig på det hele og ser på det som læring. En sjelden gang dukker det opp utøvere som har full klaff med alt på første konkurranse og vinner eller havner høyt oppe; men det vanlige er at man jobber seg oppover over flere sesonger. Selv tidenes mestvinnende Mr.Olympia, Ronnie Coleman, hadde mange år med 15.plasser før han begynte å vinne.

Etter at det hele er overstått, retter du og coachen enten blikket videre mot neste konkurranse, eller starter på revers-diett:

Revers-diett er ikke så komplisert som det høres ut. Det går rett og slett ut på å få deg ut av diett og over i et vanlig spisemønster på en sunn måte. Etter hard diett har det skjedd metabolske adapsjoner i kroppen (den tror du har sultet), så apetitten din er på topp, sultfølelsen er veldig sterk, og forbrenningen er litt nedsatt. I tillegg er energibehovet ditt lavere enn det var før dietten, fordi du nå veier mindre. Kombinasjonen ekstrem matlyst og lavere forbrenning får mange til å sprette opp i vekt fortere enn sunt er, og revers-diett er en metodikk vi benytter for å hjelpe deg å ikke gå i den fella.